"WHEN YOU MAKE A MISTAKE, DONT LOOK BACK AT IT LONG. TAKE THE REASON OF THE THING INTO YOUR MIND AND THEN LOOK FORWARD. MISTAKE ARE LESSON OG WISDO. THE PAST CANNOT BE CHANGED. THE FUTURE IS YET IN YOUR POWER"
Tuesday, 15 March 2011
KUIH REMPEYEK
Bahan-Bahan:-
1. 5 cawan tepung beras
2. 3 ½ cawan santan
3. 1 sudu makan udang kering – dimesin halus
4. 1 biji bawang putih – dimesin halus
5. 1/2 sudu makan serbuk jintan manis
6. 1/2 sudu makan serbuk jintan putih
7. Garam secukup rasa
8. Kacang tanah – mengikut anggaran
9. Minyak masak secukupnya
Cara membuatnya:-
1. Satukan tepung beras, udang kering, bawang putih, jintan putih dan jintan manis.
2. Kemudian masukkan garam di dalam mangkuk santan.
3. Bancuhkan tepung tadi dengan santan, perlu diingat hendaklah jangan terlalu cair tetapi sederhana.
4. Terlebih dahulu panaskan minyak di dalam kuali bersama-sama acuannya.
5. Setelah panas, ambil acuan itu lalu dituang keatasnya dua sudu makan tepung adunan dan kembangkan adunan mengikut anggaran yang dikehendaki.
6. Kemudian taburkan kacang tanah keatasnya, lalu masukkan kedalam minyak panas.
7. Buatlah seterusnya hingga habis adunan tadi.
8. Setelah masak, bolehlah diangkat.
* Resepi ni Emma tak pernah buat, my sister yang buat..Emma just take th pic and bahan-
bahan ni emma ambil dari internet..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Tuesday, 15 March 2011
KUIH REMPEYEK
Bahan-Bahan:-
1. 5 cawan tepung beras
2. 3 ½ cawan santan
3. 1 sudu makan udang kering – dimesin halus
4. 1 biji bawang putih – dimesin halus
5. 1/2 sudu makan serbuk jintan manis
6. 1/2 sudu makan serbuk jintan putih
7. Garam secukup rasa
8. Kacang tanah – mengikut anggaran
9. Minyak masak secukupnya
Cara membuatnya:-
1. Satukan tepung beras, udang kering, bawang putih, jintan putih dan jintan manis.
2. Kemudian masukkan garam di dalam mangkuk santan.
3. Bancuhkan tepung tadi dengan santan, perlu diingat hendaklah jangan terlalu cair tetapi sederhana.
4. Terlebih dahulu panaskan minyak di dalam kuali bersama-sama acuannya.
5. Setelah panas, ambil acuan itu lalu dituang keatasnya dua sudu makan tepung adunan dan kembangkan adunan mengikut anggaran yang dikehendaki.
6. Kemudian taburkan kacang tanah keatasnya, lalu masukkan kedalam minyak panas.
7. Buatlah seterusnya hingga habis adunan tadi.
8. Setelah masak, bolehlah diangkat.
* Resepi ni Emma tak pernah buat, my sister yang buat..Emma just take th pic and bahan-
bahan ni emma ambil dari internet..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment